Een positieve en pragmatische houding.

28-10-2024: uit het Ebook ‘Impact Skills’ van Peter van der Reijden.

Als duurzaamheidsprofessional is het hebben van een positieve en pragmatische houding verstandig en nodig. Maar zo’n houding daadwerkelijk cultiveren kost inspanning en is daarmee een vaardigheid.

In mijn ebook ‘Impact Skills’ geef ik je 2 tips om deze houding vast te houden.

Er bestaan veel termen om zo’n soort houding te omschrijven. In trainingsland is de “growth mindset” een veelvoorkomende als tegenovergestelde van de “fixed” mindset waarbij jijzelf en de wereld niet echt kunnen veranderen. En de lijst aan gerelateerde termen is lang: veerkracht, wendbaarheid, weerbaarheid, “empowerment”. Om eerlijk te zijn, ik ga goed op al dat soort termen. Maar ik heb ook gemerkt dat je al heel snel op een punt komt dat bijna niemand meer precies weet waar we het over hebben. Wat is überhaupt een mindset?

Daarom kies ik hier voor twee simpele termen die wat mij betreft de kern raken: je wil positief blijven en je wil daadwerkelijk stappen zetten.

In het boek Gelukkig zijn kan je leren van Martin Seligman wordt een onderzoek beschreven waarin studenten moeten voorspellen hoeveel rondjes ze kunnen lopen binnen een bepaalde tijd. Iets daarvoor hebben diezelfde studenten een vragenlijst ingevuld op basis waarvan ze worden ingedeeld als optimist of pessimist. En wat bleek: pessimisten hadden een betere voorspelling van hoe ver ze zouden komen, maar optimisten liepen significant verder. Daarna geeft Seligman legio tips over het ontwikkelen van je eigen optimisme.

Aangenomen dat je graag verder wil lopen, is het zaak actief te werken aan je houding en dat kán dus ook. Daarvoor twee handvatten.

banner agenda

Handvat 1. Cirkel van invloed.

Dit concept komt voort in de meeste oude filosofische stromingen maar is populair gemaakt door Stephen Covey in de must-read 7 Habits of Highly Effective People: focus je op de zaken waar je wél invloed op hebt en probeer je zo min mogelijk te laten raken door de dingen dat niet geldt, dat wat in je cirkel van betrokkenheid zit.

Een makkelijk voorbeeld is het spelen van een tenniswedstrijd. De uitslag heb je niet volledig in de hand want je hebt je tegenstander niet in de hand. En de factor geluk, de wind. Maar wat je wel in de hand hebt is hoeveel je traint, je mindset tussen de punten, je techniek bij iedere service en forehand, enzovoorts. En de lol is: hoe meer je je richt op dat soort zaken, hoe groter jouw cirkel van invloed wordt en hoe groter de kans dat je de wedstrijden gaat winnen.

Makkelijk in concept, moeilijk in de praktijk. In het boek Duurzame Ambitie voegen Mark Siegenbeek van Heukelom en Marnix Kluiters hier twee nogal behulpzame vragen aan toe. Als je je richt op de grote maatschappelijke thema’s, ligt het gevoel van machteloosheid namelijk nogal op de loer. De problemen zijn te groot om in je eentje op te lossen.
Wat maakt het nou uit dat jij minder vlees bent gaan eten? Dat jij aardig doet tegen de receptioniste? En voordat je het weet zit je weer in je cirkel van betrokkenheid. Deze twee vragen helpen.

Vraag 1: wie wil ik zijn?

Los van dat wat ik schrijf over verborgen impact, is het feitelijk gezien juist dat je als individu maar een beperkte invloed hebt. Maar wil je de invloed die je wel hebt niet op de beste manier inzetten? Wat vertel je later aan je kinderen?

Vraag 2: wat kan ik het béste doen?

Vraagstukken rondom duurzaamheid en inclusiviteit zijn aardig ingewikkeld. Voordat je het weet besteed je al je energie aan kleine aanpassingen (nooit meer plastic tasjes!) terwijl je misschien wel veel meer impact hebt door binnen je bedrijf te zorgen dat er geen plastic meer wordt gebruikt. Het is ondoenlijk om in één keer alles om te gooien. En de vraagstukken zijn dusdanig complex dat het ook onmogelijk is alles perfect te doen. Het is dus zinvol om na te denken over de plekken waar jij het meest impact kan maken.

Duurzaamheidsvraagstukken zijn dusdanig complex dat het onmogelijk is alles perfect te doen. Het is dus zinvol om na te denken over de plekken waar jij het meest impact kan maken.
Peter van der Reijden - Oprichter We Are Robin

Handvat 2. Gun jezelf inspiratie.

Ik sport graag en veel en krijg dan ook regelmatig de vraag hoe ik dat doe, omdat er veel mensen met een soortgelijke ambitie rondlopen. Dit is mijn tip: vind een sport die je leuk vindt! Dat is de enige duurzame manier om in een ritme te komen. Je kan jezelf ver pushen door wilskracht en discipline, door personal trainers in te huren, weddenschappen af te sluiten. En, belangrijke kanttekening, veel sporten worden pas leuk zodra je er iets beter in wordt. Dus probeer het een tijdje. Maar als je er uiteindelijk geen lol in vindt, ben je binnen de kortste keren weer die persoon die zegt “oh ja, dat zou ik eigenlijk ook moeten doen”.

Zeker maatschappelijk geëngageerde mensen hebben nog wel eens de neiging zich te gedragen als een onbaatzuchtige martelaar. Alsof je alleen mág bijdragen aan een betere wereld als je je eigenbelang opoffert. Dat gaat niet werken. Als je ergens goed in wil worden, je wil blijven ontwikkelen, moet je er simpelweg lol in hebben en houden. Anders wordt je op z’n best middelmatig.

Om een positieve houding te houden, is de tip dan ook: gun jezelf inspiratie, lol, energie. Hoe?

  1. Kijk naar de grote uitdagingen van deze tijd en besluit (a) dát je hieraan wil bijdragen en (b) aan welke uitdaging. Gun jezelf daarbij om die te kiezen op basis van waar je energie van krijgt. Het is menselijk om minder energie te voelen bij het ene ideaal dan het andere.
  2. Leer nieuwe dingen en verlies jezelf erin. Als jij blij wordt van het hacken van Excel, wordt er dan ook belachelijk goed in. Houd je van presenteren en ben je er ook best goed in? Volg dan nóg 3 trainingen. Probeer gekke dingen. Want juist de unieke en zeldzame skills waar jij ver boven de rest uitsteekt, gaan je de meeste kansen bieden in je carriere.
  3. Zoek actief naar inspiratie; ga naar events, volg trainingen
  4. Zoek anderen op met een vergelijkbare ambitie
  5. Maak contact met de mensen om je heen en beleef meer verrassende gesprekken en minder vooroordelen.
event thumbnail 6