Sustainable Storytelling: Verhalen die raken en aanzetten tot actie
Op 12 december 2024 mocht ik, Liza Meuldijk van We Are Robin, een workshop geven op het event van Stichting Positieve Impact. Het thema? Sustainable Storytelling: hoe vertel je een duurzaam verhaal dat niet alleen blijft hangen, maar ook verleidt tot beweging? Met meer dan 80 enthousiaste deelnemers doken we in de kracht van verhalen en gingen de deelnemers aan de slag met hun eigen ‘sustainable story’.
Waarom verhalen?
Mensen zijn verhalenvertellers. We onthouden verhalen beter dan feiten en cijfers, omdat ze ons raken. Daarom startten we met het model van Charles Eisenstein: Stories – Systems – Symptoms
Dit model laat zien dat verhalen aan de basis liggen van hoe wij onze systemen inrichten. Vervolgens bepalen onze systemen ons gedrag met alle gevolgen van dien. Met verhalen kunnen we dus ons gedrag beïnvloeden, gedrag dat kan bijdragen aan positieve impact.
Hoe wordt je verhaal duurzaam?
Een duurzaam verhaal:
- Blijft hangen omdat het raakt
- Verleidt tot beweging
Waarom dat nodig is? Omdat als mensen willen veranderen, de kans het groot is dat de verandering blijvend is. Het werkt dan beter om te verleiden tot willen veranderen, in plaats van te dwingen of bang te maken. Werkelijke verandering gebeurt wanneer mensen intrinsiek gemotiveerd zijn – als ze willen, niet omdat ze moeten.
Hoe creëer je een krachtig verhaal?
Om een goed duurzaam verhaal te vertellen, moet je de basis van je verhaal helder hebben. Het WHY-HOW-WHAT-model van Simon Sinek vormt hiervoor een mooi startpunt. Dit model helpt je een boodschap te structureren:
- WHY – Waarom doe je wat je doet?
- HOW – Hoe realiseer je dat?
- WHAT – Wat doe je concreet?
Om een afgestemd verhaal te vertellen is het kennen van je doelgroep van groot belang. Je moet begrijpen:
- Wat hun waarden en behoeften zijn
- Waar ze staan in de verandering (zijn ze al overtuigd of nog sceptisch?)
Daarvoor gebruikten we het adaptatiemodel van Rogers, dat inzicht geeft in hoe mensen omgaan met innovatie en verandering. Dit hielp deelnemers bepalen of hun doelgroep een pionier is of juist iemand die pas in beweging komt als de rest al mee is.
Vijf doelgroepen: op maat vertellen
Het boek Duurzaam Verleiden van Ed Stibbe en Marjolijn Meynen onderscheidt vijf doelgroepen, elk met hun eigen triggers en gevoeligheden:
- Pioniers – Voelen zich voorloper en zoeken radicale verandering.
- Klimaatkampioenen – Zijn al duurzaam bezig, willen bevestiging en inspiratie.
- Statusbewuste verduurzamers – Geven om duurzaamheid als het bijdraagt aan hun imago.
- Gezellige structuurzoekers – Willen verduurzamen, maar zonder hun vertrouwde leefstijl op te geven.
- Bescheiden burgers – Vinden het belangrijk om serieus genomen te worden.
Voor elk van deze groepen werkt een ander soort boodschap. Sommige mensen willen bijvoorbeeld horen hoe ze de wereld kunnen redden, terwijl anderen vooral willen weten “What’s in it for me?”
5 R’en voor impactvolle storytelling
Tot slot introduceerde ik 5 R’en die ervoor kunnen zorgen dat jouw verhaal écht blijft hangen:
- Relatable – Maak het herkenbaar
- Representation – Laat mensen zich erin herkennen
- Reaction – Roep een emotionele respons op
- Repeatable – Zorg dat het makkelijk doorverteld kan worden
- Relevant – Maak het actueel en belangrijk
Met deze principes kunnen verhalen niet alleen inspireren, maar ook leiden tot daadwerkelijke gedragsverandering.
Goed om te weten
Sustainable storytelling is geen trucje, maar een manier om oprecht verbinding te maken en verandering te inspireren. Wil je dat je boodschap echt impact heeft? Stem hem dan af op je doelgroep en vertel een verhaal dat raakt, motiveert en verleidt tot actie. Want uiteindelijk veranderen mensen de wereld omdat ze het willen, niet omdat het moet.
Ben jij bezig met duurzame verandering en wil je je verhaal sterker maken? Schrijf je dan in voor onze training Duurzaam Verleiden en ervaar hoe storytelling jouw impact kan vergroten!