Dit is Ed Stibbe.
Ed Stibbe behoort tot de meest ervaren merkdeskundigen van Nederland. Als voormalig CEO van gerenommeerde reclamebureaus, bestuurslid van o.a. SIRE, ondernemer en auteur zet hij zijn rijke ervaring en vooruitstrevende visie in om bedrijven, organisaties en overheden te begeleiden op weg naar groene groei. Zijn kracht? Het combineren van een creatieve geest met zakelijk inzicht, waardoor hij niet alleen inspireert, maar ook concrete strategieën biedt om impact te maken.
Met tientallen jaren ervaring in marketing, media, communicatie en ondernemerschap laat Ed zien hoe merken niet alleen winstgevend, maar ook maatschappelijk relevant kunnen zijn. Hij gelooft dat duurzaamheid geen corvee hoeft te zijn, maar een krachtige keuze die bedrijven helpt bloeien in een economie die vraagt om lef, innovatie en verantwoordelijkheid.
We stelden Ed 3 vragen.
1. Je schreef samen met Marjolein het boek Duurzame Verleiding. Waarom denk je dat dit boek zo goed wordt ontvangen?
Ed: “Ons boek laat zien dat je (nou ja, bijna) iedereen duurzaamheid kunt verkopen, zolang je maar goed rekening houdt met de inzichten, angsten, motivaties en behoeften rondom duurzaamheid bij verschillende bedrijven en mensen. Bijna niemand is tegen duurzaamheid, maar de verwachtingen hierover lopen sterk uiteen. Wij helpen om deze in kaart te brengen en begeleiden bedrijven bij het ‘verkopen’ van hun duurzame producten aan verschillende groepen ‘duurzaamheidskopers’, zowel in B2B als B2C.
Wat lezers aanspreekt, zijn vier dingen: de diepere inzichten in de verschillende motivaties achter duurzaamheid, het verschil tussen verleiden en drammen, de praktische en gestructureerde aanpak, en de vele inspirerende praktijkvoorbeelden uit allerlei sectoren.“
2. Wat zie je het meest misgaan bij missiegedreven ondernemers en marketeers?
Ed: “Veel duurzame bedrijven willen graag de wereld redden. Maar helaas, dat spreekt slechts een beperkte groep mensen en bedrijven aan. De meeste mensen en bedrijven zoeken gewoon een oplossing die bij hen past.
Duurzame ondernemers gaan er vaak vanuit dat klanten specifiek op zoek zijn naar een duurzaam product. Maar duurzaamheid is voor veel mensen vooral een positieve bijvangst. De oplossing ligt in het ontwikkelen van een passende waardepropositie voor elke doelgroep.
Neem Tony’s Chocolonely als voorbeeld: voor sociaal bewogen consumenten staat het merk symbool voor hun commitment aan een eerlijkere, slaafvrije wereld. Maar voor de meeste Nederlanders zijn de repen vooral vrolijk, opvallend van kleur, verrassend van smaak en nagenoeg overal verkrijgbaar – van paasei tot chocolademelk. Het feit dat Tony’s ook nog eens werkt aan het slaafvrij maken van de cacao-oogst is voor deze groep simpelweg een mooie bijkomstigheid.“
3. Wat drijft jou persoonlijk om hiermee bezig te zijn?
Ed: “De belangrijkste reden is dat ik al mijn hele leven intens geniet van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Jarenlang zat ik in het bestuur van de internationale natuurbeschermingsorganisatie Future for Nature, maar nog liever ben ik zelf in de natuur. Bijvoorbeeld die keer dat ik midden in de winter, op 2500 meter hoogte in de diepe sneeuw, steenbokken, gemzen en gieren aan het fotograferen was.
Ik wil graag dat mijn kinderen, en natuurlijk alle andere kinderen met hen, zich over enkele decennia nog steeds kunnen verwonderen over al het bijzonders op onze planeet.
Als ervaren reclamemaker (o.a. winnaar van zeven Gouden Loeki’s) ben ik al decennialang bezig om mensen te verleiden tot andere keuzes. En ik heb door ervaring geleerd: drammen en dreigen werken niet, maar verleiden wel. Vandaar mijn keuze om mijn kennis en ervaring in te zetten om steeds meer mensen en bedrijven te helpen duurzamere keuzes te maken.“
Doe mee en leer hoe jij duurzaam kunt verleiden!
Benieuwd hoe jij duurzaamheid aantrekkelijk maakt zonder te pushen? Ed Stibbe verzorgt bij We Are Robin een webinar en trainingen over Duurzaam Verleiden, waarin je leert hoe je jouw duurzame boodschap overtuigend en inspirerend overbrengt.
Wil je ontdekken hoe je de psychologie achter duurzame keuzes inzet, storytelling effectief gebruikt en greenwashing voorkomt? Schrijf je in en maak impact!
Houd onze agenda in de gaten en meld je aan!